Nyheter

 

Nordens geografi

Göran Tengnäs

I vår andra del, Nordens geografi, arbetar eleverna med länderna i Norden. På många av våra kunders begäran har vi gjort en särskild pärm med enbart de nordiska länderna, Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Dessutom behandlas utförligt de tre självstyrande områdena Åland, Färöarna och Grönland.
   I Nordens geografi beskrivs hur landskapet i Norden skapades under istiden, hur Norden befolkades och hur människorna påverkat landskapet. Vidare läggs det stor vikt på samerna, deras historia och hur deras liv ser ut idag.
   Eleverna kan jämföra och analysera de nordiska ländernas naturtillgångar och näringar, samt fördelningen av Nordens befolkning. Alla de nordiska länderna presenteras med både fakta och kartor.
   I alla kapitel varvas faktatexter med arbetsblad, som tränar eleverna att söka och jämföra fakta, att hitta sammanhang, värdera och analysera.

Illustratör: Per-Anders Nilsson, Stefan Gustafsson, Göran Tengnäs, Bengt Tengnäs, Mona Balldin

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 50  sidor                     Skolår 3-7

Art nr 447…………………..…….365 k

 

Sveriges geografi

Göran Tengnäs

I vår första del, Sveriges geografi, arbetar eleverna med kapitel som Vad är geografi?, Sverige - vårt land, Kartan, Så formades Sverige, Väder och klimat, Naturtillgångar.
   Förutom dessa övergripande geografikunskaper, får eleverna utforska olika livsmiljöer i Sverige. Dessa livsmiljöer är I fjällen, Vid älven, I skogen, I staden, Vid sjön, Längs kust och hav och I jordbruksbygden. Inom varje livsmiljö studeras sambanden mellan natur- och kulturlandskap. Eleverna kan jämföra och analysera de olika livsmiljöernas naturtillgångar och näringar, samt fördelningen av Sveriges befolkning.
   Alla Sveriges landskap presenteras med både fakta och kartor. De behandlas vart och ett under tillhörande livsmiljö.
   I alla kapitel varvas faktatexter med arbetsblad, som tränar eleverna att söka och jämföra fakta, att hitta sammanhang, värdera och analysera.

Illustratör: Per-Anders Nilsson, Stefan Gustafsson, Göran Tengnäs, Bengt Tengnäs, Mona Balldin

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 120 sidor
Skolår 3 - 7

Art nr 445…………………..…….395 kr

 

 

Europas geografi

Göran Tengnäs

I vår andra del, Europas geografi, arbetar eleverna med kapitel som Europa - vår egen världsdel, Jorden förändras, Bergskedjor och vulkaner, Vatten i Europa, Transporter, Energi, Europeiska unionen och Hållbar framtid.
   Förutom dessa övergripande geografikunskaper, får eleverna utforska olika regioner i Europa. De sex regionerna är Norden, Östersjöländer, Västra Europa, Centrala Europa, Östra Europa och Södra Europa, där Norden beskrivs mer utförligt. Inom varje region studeras sambanden mellan natur- och kulturlandskap. Eleverna kan jämföra och analysera regionernas naturtillgångar och näringar, samt fördelningen av Europas befolkning.
   Alla Europas länder presenteras med både fakta och kartor. Länderna behandlas vart och ett under tillhörande region.
   I alla kapitel varvas faktatexter med arbetsblad, som tränar eleverna att söka och jämföra fakta, att hitta sammanhang, värdera och analysera.

Illustratör: Per-Anders Nilsson, Stefan Gustafsson, Göran Tengnäs, Bengt Tengnäs, Mona Balldin

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 120 sidor
Skolår 3 - 7

Art nr  446………………………..395 kr

 

Frost och midvinterljus ~ sånger i vintertid

Jenny Gunnarsson

Enligt Lgr11 är ett av syftena med ämnet musik att varje elev ska få utveckla sin röst, samt att lära sig olika begrepp inom musiken, som t.ex. sång i olika genre, musikframförande, digitala verktyg för ljud och musikskapande, ord och begrepp för att kunna samtala om musik, samt musik tillsammans med bild, text och dans.
   Dessa intentioner stämmer väl överens med Frost och midvinterljus - sånger i vintertid, vilket är ett läromedel med elva helt nyskrivna sånger, som kan ses som en hyllning till vintern och till ljuset.
   Tillsammans med sångerna följer en CD med både en instrumental version, samt en version med sång. Till varje sång finns även en uppgift att göra tillsammans med sin klass eller grupp. Alla uppgifter är kopplade till Lgr11. För ett smakprov på musiken, besök www.sharpscience.se.
   Frost och midvinterljus är ett härligt musikmaterial för alla som arbetar med barn i skola och på fritidshem. Använd denna nyskrivna och vackra musik till att stärka sammanhållningen i barngruppen.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 30 sidor + CD-skiva Skolår 3-9

Art 844………………….………....…..365 kr

 

 

Världen och kartan

Marie Tengnäs

I läromedlet Världen och kartan får eleverna rita egna kartor över sin närmaste omgivning t.ex. sitt eget rum, klassrum, skolgård och skolväg. De får träna på att hitta de fyra väderstrecken med hjälp av solen och rita en kompassros. Eleverna får träna på kartans tecken, färger och symboler. De får undersöka världen på kartan då de studerar kontinenterna, världshaven och världsdelarna, samt platser, lägen, gränser, väderstreck och storleksrelationer. Eleverna får läsa om djur, växter och natur, länder och flaggor, kända platser och sevärdheter runt om i världen.
 
Illustratör: Stefan Gustafsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 40 sidor
Skolår F - 3

 Art nr  443……………………..….365 kr

 

Dikter och Diktamen

Marie Tengnäs

Har du också letat efter bra texter till klassens träning av rättstavning och diktamen? Korta avsnitt som känns meningsfulla att läsa, skriva och träna för eleverna. Där orden i texterna är relevanta för barnens språkträning. Samtidigt som texterna ger barnen rika upplevelser.
   I Dikter och diktamen används dikter till diktamen. Dikter, som talar till barnen, och som samtidigt tränar deras stavning. Att använda dikter i undervisningen medför att barnen reflekterar över livet och sina känslor, värderar sin omgivning och får ett rikare liv.
   I dikternas texter har vi inriktat oss på att använda flertalet av de 200 mest frekventa orden i det skrivna svenska språket. Till hjälp för pedagogen är dessa ord tydligt markerade i diktanalysen. I analysen finns även ljudstridigt stavade ord markerade.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 32 sidor
Skolår 1 - 5

Art nr 103…………………..…….345 kr

 

Minoritetsspråk och nationella minoriteter

Mona Balldin

Enligt Lgr 11 ska eleverna få kunskaper om de nationella minoriteternas (judar, romer, urfolket samerna, sverigefinnar och tornedalingar) kultur, språk, religion och historia.
  I detta läromedel får man bland annat läsa om Samernas historia, Rasbiologi och diskriminering, Tornedalingar och meänkieli, Finska krigsbarn, Romernas nationaldag, Jiddisch.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 28 sidor i färg
Skolår 3 - 8

Art nr  463…………..………….....395 kr       

 

Att bearbeta texter

Mona Balldin

Enligt Lgr 11 och kursplanen i svenska ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att skriva och bearbeta olika slags texter.
   Eleverna ska ges strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.
   De ska ha kunskap i att på olika sätt bearbeta egna texter till innehåll och form, samt kunna utveckla textuppbyggnaden med hjälp av sambandsord.   
   Det finns texter av olika slag, noveller, tidningsartiklar, recensioner osv. För alla texter gäller det att man noga tänker efter: Vem ska läsa detta? Vad vill jag med min text?
I detta läromedel ges eleverna förslag på hur de kan bearbeta olika texter. Bland läromedlets olika avsnitt ges tips på hur man bearbetar en berättelse, en novell, en argumenterade text, en bokrecension, en krönika, en bildbeskrivning, en artikel, ett reportage, ett referat och ett brev.
 
IDÈPÄRM / KOPIERINGSUNDERLAG ~ 47 sidor i färg
Skolår 3 - 9

 Art nr  153…………………………..…...445 kr       

 

Ritskolan - Vilda djur i världen

Göran Tengnäs

I denna del av Ritskolan får eleverna lära sig att rita vilda djur från hela världen. Här finns ritlektioner som lär barnen rita bland annat Lejon, Isbjörn, Gorilla, Schimpans, Känguru, Tiger, Elefant, Gepard, Sebra, Giraff, men även djur i havet som Haj, Valross, Delfin, Blåval, Kaskelot, Späckhuggare, Manet, Sjöstjärna, Krabba, Lax och Hummer.

Illustratör: Göran Tengnäs

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 50 sidor
Skolår F - 7

Art nr 641…………...……….… 295 kr

 

Ritskolan - Vilda djur och tama djur i Sverige

Göran Tengnäs

I denna del lär barnen sig att rita både vilda och tama djur från vårt eget land. Det kan vara till exempel Ekorre, Hare, Rådjur, Dovhjort, Kronhjort, Älg, Björn, Grävling, Igelkott, Lodjur, Räv, Varg, Ren, Vildsvin, Knubbsäl, men även Hund, Katt, Ko, Gris, Häst, Tupp, Höna och mycket mer.

Illustratör: Göran Tengnäs

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 65 sidor
Skolår F - 7

Art nr 642…………...……….… 295 kr

 

Ritskolan - Fåglar, insekter och växter

Göran Tengnäs

I den tredje delen av Ritskolan lär eleverna sig att rita fåglar, insekter och växter. Det kan vara Skata, Knölsvan, Gräsand, Uggla, Kungsörn, Domherre, Talgoxe, Bofink, fjärilar, Geting, Fluga, Trollslända, Ekoxe, Nyckelpiga, svampar, Tulpan, Ros, Blåsippa, Vitsippa, Liljekonvalj, Björk, Ek, Gran och Tall.

Illustratör: Göran Tengnäs

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 50 sidor
Skolår F - 7

Art nr 643…………...……….… 295 kr

 

Sveriges historia - Forntid Medeltid

Göran Tengnäs - Lovisa Tengnäs

Den första delen börjar med istiden. Eleverna får ta del av hur Norden befolkas, samt de utmärkande dragen för stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Vidare behandlas bl. a. att leva under vikingatiden, vikingafärder, fornskandinavisk tro, kristendomens införande, medeltidens handelssystem, de nordiska staternas grundade, införandet av ståndssamhället och uppförandet av kyrkor, kloster, borgar och städer.
   Begrepp och gestalter som eleverna får träffa på är bl. a. flinta och bärnsten, offergåvor, hällristningar, skeppssättning, gravfynd, runskrift, Birka och Uppåkra, vikingaskatter, Ansgar, Olof Skötkonung, Birger jarl, Magnus Ladulås, Nyköpings gästabud, riddarborgar, heraldik, tornering, Magnus Eriksson, den Heliga Birgitta, digerdöden, hansan, drottning Margareta, Kalmarunionen. 
   Dessutom finns här flera avsnitt som behandlar den vanliga människans liv och förutsättningar.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 86 sidor
Skolår 3 - 7

Art nr 453…………………..…….395 kr

 

Sveriges historia - Vasatid Stormaktstid

Göran Tengnäs - Lovisa Tengnäs

I vår andra del tar vi upp hur Kalmarunionen upplöstes, Gustav Vasa blir kung i Sverige, reformationen, några av de europeiska
upptäcktsresorna, vetenskapliga upptäckter och uppfinningar, Sveriges stormaktstid och det svenska Östersjöriket, migration till och från Sverige, järnexport och handel.
   Begrepp och gestalter som eleverna får träffa på är bl. a. Engelbrektsupproret, Sten Sture dä och dy, Stockholms blodbad, Kristian II, Olaus Petri, Martin Luther, Columbus, renässansen, Gutenberg, Västerås riksdag, Gustav Vasa och hans söner, Kopernikus, Galilei och Newton, Gustav II Adolf, Vasaskeppet, trettioåriga kriget, soldatliv, gruvdrift och järnbruk, Kristina, Karl X Gustaf, Karl XI, Karl XII, snapphanar, häxprocesser, vidskepelser, postverkets införande, samerna, Kung Sol, Peter den store.
   Dessutom finns här flera avsnitt som behandlar den vanliga människans liv och förutsättningar.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 80 sidor
Skolår 3 - 7

Art nr  454………………………..395 kr

 

Sveriges historia - Frihetstid Gustaviansk tid 1800-tal

Göran Tengnäs - Lovisa Tengnäs

I den tredje och sista delen tar vi upp jordbrukets omvandling, globalt utbyte som resor till Asien, framväxten av parlamentarism och partiväsende, vetenskap och teknik, upplysningstidens tankar och revolutionerna, den stora folkökningen och dess konsekvenser.
   Begrepp och gestalter som eleverna får träffa på är bl. a. Ostindiska kompaniet, Rutger Macleans skiftesreformer, frihetstiden, mössor och hattar, Arvid Horn, Carl von Linné, Eva Ekeblad, Cajsa Warg, Polhem, Alströmer och Celsius, Gustav III, den svenska akademin, Carl Michael Bellman, Bernadotte, unionen med Norge, folkskolan, folkrörelser och rösträtten, kvinnor och barn i fabrikerna, vaccinering, Göta kanal, järnvägsbygge, Alfred Nobel och dynamiten, elektriciteten och glödlampan, samt utvandringen.
   Dessutom finns här flera avsnitt som behandlar den vanliga människans liv och förutsättningar.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 80 sidor
Skolår 3 - 7

Art nr  455……………………..…..395 kr

 

Lilla skriv och lär - Djurens ungar i världen

Marie Tengnäs

Här får barnen läsa och skriva 25 enkla faktatexter om djurens ungar i världen, bl a Isbjörn, Känguru Jättepanda, Struts, Späckhuggare, Kejsarpingvin, Koala, Tiger, Snöleopard, Delfin, Sjöhäst och Giraff.
   Barnen skriver av texten från arbetsbladet och skapar en egen bok om djurens ungar. De kan arbeta på tre nivåer med texten: fylla i orden, kopiera orden bokstav för bokstav eller skriva av orden som helheter.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 65 sidor
Skolår F - 2

Art nr  173………………...……..345 kr

 

Lilla skriv och lär - Fjärilar och andra småkryp

Marie Tengnäs

I detta läromedel får barnen arbeta med 25 enkla faktatexter om fjärilar och andra småkryp, bl a Citronfjäril, Blåvinge, Humla, Korsspindel, Påfågelöga, Trollslända, Myra, Nyckelpiga, Bi, Nässelfjäril, Makaonfjäril och Gräshoppa.
   Barnen skriver av texten från arbetsbladet och skapar en egen bok om fjärilar och småkryp. De kan arbeta på tre nivåer med texten: fylla i orden, kopiera orden bokstav för bokstav eller skriva av orden som helheter.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 65 sidor
Skolår F - 2

Art nr  174………………...……..345 kr

 

Skriv och lär - Stenålder, bronsålder och järnålder

Marie Tengnäs

I denna del får de elever som kommit lite längre i sin skrivutveckling arbeta med 25 faktatexter om stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Här finns texter om bl a Istiden, Renjägare, Flinta, De första bönderna, Hällristningar, Livet i byn, Fornborgen,
Vikingafärder och Vikingaskatter.
   Eleverna läser faktatexten på arbetsbladet och sedan skriver de egna faktatexter med hjälp av stödord.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 25 sidor
Skolår 1 - 3

Art nr  177………………...……..345 kr

 

Skriv och lär - Vinterfåglar och vårfåglar

Marie Tengnäs

I Skriv och lär får de elever som kommit lite längre i sin skrivutveckling arbeta med 25 faktatexter om fåglar. Här finns texter om
bl a Sädesärla, Domherre, Gök, Koltrast, Kungsfågel, Sparvhök och Blåmes.
   Eleverna läser faktatexten på arbetsbladet och sedan skriver de egna faktatexter med hjälp av stödord. Eleverna tränar på att skriva med fullständiga meningar, med stor bokstav och punkt. De får även använda ämnesspecifika ord och begrepp.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 25 sidor
Skolår 1 - 3

Art nr  178………………...……..345 kr

 

Skriv och lär - Träd, blommor och blad

Marie Tengnäs

I denna del får de elever som kommit lite längre i sin skrivutveckling arbeta med 25 faktatexter om träd och blommor. Här finns texter om bl a Al, Björk, Tussilago, Gullviva, Ek, Blåklocka, Vallmo, Vitsippa och Gran.
   Eleverna läser faktatexten på arbetsbladet och sedan skriver de egna faktatexter med hjälp av stödord. Eleverna tränar på att
skriva med fullständiga meningar, med stor bokstav och punkt. De får även använda ämnesspecifika ord och begrepp.

Illustratör: Per-Anders Nilsson

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 25 sidor
Skolår 1 - 3

Art nr  179………………...……..345 kr

 

För en bättre värld

Mona och Bo Balldin

Enligt kursplanerna ska eleverna skaffa sig kunskaper om människors ojämlika villkor i världen, om människors och organisationer arbete för att förbättra människors levnadsvillkor, kunna föra resonemang om orsaker till och konsekvenser av ojämlika levnadsvillkor i världen, kunna redogöra för innebörden av de mänskliga rättigheterna enligt FN:s förklaring, skaffa sig kunskaper om barnens rättigheter enligt Barnkonventionen.
   Med anledning av dessa mål tar läromedlet För en bättre värld bland annat upp rubriker som Vad menas med fattigdom?, Vilka länder är fattiga? Varför är vissa länder fattiga och andra rika? Finns det fattiga barn i Sverige? Gå i skolan eller arbeta? Alla barn har rätt till… , Flyktingar, FN:s millenniemål, FN:s förklaring om mänskliga rättigheter, Barnkonventionen, Mycket återstår att göra.
  
KOPIERINGSUNDERLAG ~ 40 sidor i färg
Skolår 3 - 7

Art nr  462………………....…..…..395 kr

 

För en hållbar utveckling

Mona Balldin

Enligt Lgr 11 ska eleverna skaffa sig kunskaper om hur val och prioriteringar kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling, om vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp, om ekosystemtjänster, som nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft, om olika ekologiska samband, fotosyntes och förbränning, om ekosystem i närmiljön, samt ha kunskap om naturen som resurs för rekreation och upplevelser.
   Med anledning av dessa mål tar läromedlet För en hållbar utveckling bland annat upp moment som Utan solen inget liv på jorden, Näringskedjor och näringspyramider, Näringsvävar, Ekosystem och biotoper, Biologisk mångfald, Luften och ozonlagret, Växthuseffekten, Försurning, Övergödning, Vattnets kretslopp, Källsortering, Erosion och öken-spridning, Miljömärkning, Ekosystemtjänster, Hållbar utveckling.

KOPIERINGSUNDERLAG ~ 50 sidor i färg
Skolår 3 - 7

Art nr  512………………....…..…..395 kr

 

Enkel svensk grammatik 3

Mona Balldin

Nu har även Enkel Svensk Grammatik 3 kommit ut. I detta läromedel får eleverna skaffa sig kunskaper om satsdelar, huvud-satser och bisatser. Läromedlet presenterar rikligt med övningar som tränar dessa moment.

KOPIERINGSUNDERLAG  ~ 38 sidor i färg
Skolår 3 - 7

Art nr  152…………………..…….…..395 kr